Thijs Jan van der Leij nieuwe rector-bestuurder KWC Culemborg


Drs. Thijs Jan van der Leij is de nieuwe rector-bestuurder van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg. Hij is de opvolger van Joke Hengefeld, die begin deze maand na ruim 10 jaar afscheid nam. 

De 58-jarige Thijs Jan is getrouwd, woont in Zeist en heeft twee studerende dochters. Hij volgde onderwijs aan de pedagogische academie en heeft daarna kunstgeschiedenis gestudeerd aan de kunstacademie. In zijn vrije tijd houdt hij zich graag bezig met hardlopen en lange afstandswandelingen. “Ooit wil ik die voetreis naar Santiago de Compostella gaan maken.”

Lange geschiedenis
Thijs Jan heeft een lange geschiedenis in het onderwijs. Voordat hij rector-bestuurder werd op het KWC is hij tekenleraar en leraar kunstgeschiedenis geweest op scholen in Arnhem, Ermelo en Amersfoort. In Amersfoort is hij afdelingsleider, plaatsvervangend rector en rector geweest op het Farel College. Hier nam hij, na 21 jaar, eind september afscheid.

Het was zijn wens om, zich na jarenlang te hebben verbonden aan een fijne school, de deur open te zetten naar een nieuwe fase. De keuze om de overstap te maken naar het KWC werd ingegeven door het brede pakket aan onderwijs dat het KWC te bieden heeft, namelijk van praktijkonderwijs tot en met gymnasium en KWC-agora. Maar ook het Global Citizenship en de open christelijke identiteit waarop het onderwijs lijkt te zijn geschoeid, spraken hem aan. 

Eerste indruk
“De eerste indruk van het KWC begon tijdens de sollicitatieprocedure”, zegt Van der Leij. “Wat me overviel was de hoge mate van vriendelijkheid. De gesprekken voelden als een warm bad. Deze indruk van toen is, na de eerste twee weken op het KWC, niet gewijzigd. Vriendelijkheid en het gevoel om welkom te zijn, voelen erg plezierig. Tevens de vele mogelijkheden die aan leerlingen worden geboden om het beste uit zichzelf te halen, vind ik bijzonder. Ik neem voor mijzelf ‘honderd dagen’ in acht om veel te luisteren, te vragen en te kijken wat het KWC als verandering nodig heeft”, aldus Thijs Jan.

Met de nieuwe rector-bestuurder is ook het KWC een nieuwe fase ingegaan. Als het aan Thijs Jan ligt is het KWC over 10 jaar een positieve en zelfbewuste school met een duidelijk en onderscheidend onderwijsprofiel dat aantrekkelijk is voor leerlingen uit Culemborg en omgeving.