Battle of the Boats

Negen teams bestaande uit leerlingen van O.R.S. Lek en Linge en Koningin Wilhelmina College (KWC) uit Culemborg en ROC Rivor uit Tiel doen mee aan de eerste editie van Battle of the Boats Rivierenland.
Het KWC doet mee met twee teams van KWC-Agora.
De daadwerkelijke race tussen de boten is pas in april, maar de battle is al begonnen. De leerlingen starten deze week met het ontwerpen van een boot, waarbij alle creativiteit en technisch vernuft wordt ingezet. 

Niet alleen de snelste boot wint
Er wordt gestreden om een indrukwekkende wisselbeker. Winnen van de battle kan op drie onderdelen: snelheid, creativiteit en duurzaamheid. Spelregels zijn er natuurlijk ook: naast de maximale afmetingen van 3 x 4 meter en niet meer dan 0.75 m diep, moet geracet worden met vier personen aan boord en mag voor de voortbeweging alleen gebruik gemaakt worden van spierkracht en wind. Die materiaalkeuze staat vrij, maar deze moet wel duurzaam zijn. Dat wil zeggen: gerecyclede materialen of materialen die opnieuw te gebruiken zijn.

Samen met bedrijven uit de regio
Ieder team bestaat uit zes leerlingen en een docent en wordt gekoppeld aan een bedrijf dat de leerlingen gaat inspireren en begeleiden bij de bouw. Bedrijven als Bouwbedrijf Van Dillen, Heijmans Bouw Parijsch en de Coöperatie van Makers uit Culemborg en Bouwbedrijf De Vree & Sliepen uit Tiel doen al mee. ‘Inhoudelijk ontdekken de deelnemers ook wat er technisch mogelijk is, nu en in de toekomst. En ze ervaren wat het betekent om samen te werken aan een concreet doel’, zegt Cécile van den Boogaard, aanjager verbinding arbeidsmarkt-onderwijs en initiatiefnemer voor Hub Rivierenland (een platform om jongeren allerlei toekomstkansen te laten ontdekken). Voor de Battle of the Boats Rivierenland werken de scholen, de bedrijven, de gemeente Culemborg en stichting Hub Rivierenland samen. De bedrijven, maar ook Fruitdelta Rivierenland, Rabobank West-Betuwe en Steunfonds PCI sponsoren het techniekevenement.

Ties Granzier is erbij
Na het ontwerp gaan de teams een schaalmodel bouwen. Het echte vaartuig wordt van 19 tot en 22 april volgend jaar door het team gebouwd, samen met specialisten van de betrokken bedrijven. De Battle of the Boats is op 23 april in Parc de Triomphe in nieuwbouwwijk Parijsch in Culemborg. YouTuber Ties Granzier, bekend van zijn zelfgebouwde ducttapeboot, wenst de scholieren in Rivierenland succes. Hij is volgend jaar april van de partij bij de Battle of the Boats.

Insta: @battleoftheboatsriv
YouTube: Battle of the Boats Rivierenland
Video Ties Granzier: https://youtu.be/UWW1d2TWvUA
Terugkijken livestream Kick off: https://youtu.be/H-skdRlgAsU